Blog

Olvasás tudatosan

Nagyon sok kutatást és felmérést készítenek azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami befolyásolja nap, mint nap az embereket. Ha azt hisszük, hogy csak pár dolog befolyásol minket a mindennapi életünk során, akkor tévedünk.
Ha hisszük, ha nem akár egy köny, vagy egy újságcikk elolvasása után is az agyban, valódi, mérhető változások mennek végbe, amelyek még 5 nap után is kimutathatóak. Bármit olvasunk, ami kivált belőlünk egy fokozottabb érdeklődést, az neurológiai elváltozásokat hoz létre az agyban, amely során az idegsejtek közötti kapcsolat megerősödik. Ez azt mutatja, hogy az olvasó képes agyi szinten átélni a könyv vagy egy cikk teljes tartalmát. Tehát egy könyv, vagy egy cikk olvasása lenyomatot hagy az idegrendszerünkben, ami nem biztos, hogy pozitív lesz.
Aki tehát úgy érzi, hogy vége az ünnepeknek és ismét a régi taposómalmot kell nyomnia, viszont elég pesszimista hangvételű könyveket olvas, vagy azok a cikkek érdeklik a napi sajtóból, amelyek őt még véletlenül sem tudják pozitív irányba hangolni, akkor itt az ideje a változtatásnak, ha pozitívabb és boldogabb pillanatokat szeretni átélni.
Sok olyan irodalomi kiadvány létezik bármelyik könykereskedés polcán, amiből erőt lehet meríteni, ami azért van, hogy megmutassa az élet szépségét. Ha valaki pusztán csak vidámabb szeretne lenni, az is tud magának olyan irodalmat találni, ami az örömről és a vidámságról szól. Ha bizonytalanok vagyunk, a könyvkereskedő biztos tud ajánlani olyan könyvcsemegét, ami kedvünkre való.
Gondoljuk el, ha pusztán a nyomtatott sajtó, és irodalom ilyen befolyással van ránk, akkor mi van a képi megjelenéssel gazdagodott filmekkel, riportokkal! Biztos, hogy egy akciófilm, vagy egy horror, estleg a rendőrségi hírek lelki felüdülést adnak? Ott az élmény még fokozottabb!!!
Tehát ne felejtsük! Minden számít!

Az eredmény egy sikeres ember szemével

Szerinted az eredmények milyen gyorsan szoktak beköszönteni az ember életében? Te mennyire vagy eredményfüggő és eredményorientált? Egyáltalán szoktál azon gondolkodni, hogy egy-egy dolognak, amit teszel, annak milyen eredményei lehetnek, vagy csak az első lehetséges eredménylétet szoktad észrevenni?

Nos, a sikeres emberek nagyon eredményorientáltak. Mivel nap, mint nap terveznek, azaz vannak céljaik és ahhoz kapcsolódó részcéljaik, így ők átvizsgálják az életük történéseit. Egyrészt nem csak a sima, egyszerű, mezei SZTK keretes szemüvegükkel, hanem a bakelit keretessel, a színessel, a furábbnál-furább formájúakkal, a közelre hozóval, a távolra látóval is, és minden információt az eredmény számlájára írnak. Nem sikkadnak el az apró részletek felett sem, mert tudják, hogy abból is profitálhatnak, hogy abból épül majd fel az az egész, ami azt az igazi, nagy eredményt fogja számukra megadni. DE, fontos, azt megjegyezni, hogy ha ők valamit elkezdenek, attól nem várnak azonnali NAGY eredményt, azaz várhatnak, de már ők azzal réges-rég tisztában vannak, hogy az azonnali NAGY eredmények ritkán jönnek. Nem esnek kétségbe, ha az eredmények még 1 hónap múlva sem úgy mutatkoznak, mint azt a többi ember elvárná. Ők hosszabb távval terveznek, úgy, hogy közben nem veszítik el szemük elől a jelen szépségeit és apró eredményeit, tapasztalásait. Ha belegondolunk egy negatív eredmény is eredmény, mert tanulni lehet belőle. A nagy eredmény általában hosszabb távon jön csak, az apró eredmények következménye által, mert azok ott vannak benne minden napunkban, de figyelni kell, ha észre akarjuk őket venni.
Aki fogyókúrázásra szánja magát, és hirtelen akar megszabadulni a feles kilóktól, lehet, hogy eredményes lesz, de kérdés az, hogy milyen áron és milyen hosszútávon! Aki gyorsan akar nagy vagyonra szert tenni, az sem megy egyik percről a másikra. De az izomfejlesztéshez is idő, türelem, kitartás és következetesség kell.

Tehát, ha Te kedves olvasó itt a Karácsonyi láz utolsó napjaiban nyugodt szeretnél lenni hihetetlenül gyorsan, mert már nagyon eleged van, de még meg kell venned egy csomó ajándékot, és még a bevásárló lista sincsen készen, nemhogy a bevásárlás, és még ott a mosás, főzés, takarítás, vagy éppen a hal kipecázása egy közeli tóból , akkor szerinted, ebből az egészből mit kellene megtanulnod?
Mikor lehetnél idén, te a Karácsony egyik sikeres nyertese, mikor tudnád, akár már ma, péntek délután lezárni a Karácsonyi előkészületet és bezsebelni azt a hihetetlen gyors nyugodtságot? Az idei fogadalmadat, hogy nem „hagyom utolsó percre a dolgokat”, szerinted mennyire fogod tudni megtartani jövőre, ha idén és már tavaly sem sikerült?


Ha úgy érzed, hogy rögtön szeretnéd a dolgokat, de te magad keveset teszel azért, hogy mindent inkább időben megtegyél terv alapján, mint később kapkodással egybekötve, akkor Karácsony után, mikor már a bejgli morzsái vannak csak a tányéron, ülj le és készíts már előre tervet az idei Karácsony tanúlságaiból a jövő év megkönnyítése érdekében, hogy jövőre Te lehessél a Karácsony nyugodt, boldog és sikeres nyertese!

Sikeres Szilveszter esete a szabadidővel

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Sikeres Szilveszter nevezetű nagyon sikeres ember. Ez az ember egyik pillanatban azon vette magát észre, hogy egyedül van…..

Szerinted, hogyan folytatódik tovább a történet?

A, …..ettől ő annyira megijedt, hogy ijedtében szörnyet halt.

B, ….ettől ő annyira elbátortalanodott, hogy rögtön felhívta az egyik legkedvesebb barátját, mert nem mert önmagával egyedül maradni 1 percnél tovább.

C, …ő ennek annyira megörült, hogy örömében kikapcsolta a telefonját és lecsukta a laptopját.

Nos, ez a mese a C variációval folytatódik tovább. És miért? A mi Sikeres Szilveszterünk tudta, hogy minden saját magával nyugalomban töltött idő kincs. Mert az igazán sikeres emberek nemcsak a társaságot, és a társasági életet kedvelik, hanem saját magukat is. Nem ijednek meg a saját árnyékuktól, azaz, ha ezt máshogy fordítanám le akkor úgy mondanám, hogy nem félnek a lelkük bugyrába betekinteni és színt vallani. Nem rohannak el attól, aki saját magukban szembejön velük. Szeretik személyiségüket fejleszteni, önismeretüket gyarapítani, amit sok esetben máshogy nem lehet, csak úgy, ha teljesen magunkra maradnak és belenéznek mélyen a saját lelkükbe és gondolataik gubancos hálójába.

Igen, tudom….sokan nem bírnak egyedül maradni, mindig kell valamit csinálni, valakivel muszáj találkozni, mert valami hajtja ezt a bizonyos embert. Nem, nem egy külső erő, csak a saját önismeretének hiánya.

Aki azon kapta volna magát, hogy igen, én nekem problémáim vannak azzal, hogy egyedül egymagammal eltöltsek egy kis időt, telefon, mobil, laptop és minden elterelő hadművelet nélkül, annak ezen érdemes változtatni, ha valóban egyről a kettőre szeretne lépni. Az eleje kemény lesz, nem mondom, hogy könnyű, mert úrrá kell lenni saját menekülési vágyunkon. Érdemes azzal kezdeni, hogy sorra vesszük, hogy mit szeretünk magunkban! Ez elég barátságos feladat! Utána érdemes azzal folytatni, hogy mások mit szerethetnek bennünk, majd azzal, hogy miért lehetünk hálásak. Megvizsgálhatjuk, hogy saját magunkra miért haragszunk, majd a többi emberre és mik azok a dolgokat, amit saját magunknak és másnak szeretnénk megbocsájtani….stb. Aki elkezdi megismerni önmagát, az egy idő múlva észre fogja venni, hogy mer saját magával időt tölteni, mert ez a típusú felöltődés, a saját magával eltöltött idő 100%-ba a javára van! Az egyedül töltött időt nem csak pihenésre, hanem valós fejlődésre is tudjuk fordítani.

A múlt, jelen, jövő a sikeres ember életében

Változz abba az irányba, hogy te is sikeres légy!  Hatodik rész!

A sikeres ember egyik nagy előnye, hogy a múlt élményeitől gazdagodott, jelenben élő és a jövő felé tartó személyiséggel rendelkezik! Mit kell ez alatt érteni!

Múlt: Tudja, hogy honnak jött, emlékszik a tanulópénzek tanúságaira és tapasztalatait beépíti a jelenben. Nem kesereg a múlton, hanem tisztában van azzal, hogy minden azért volt, hogy tanuljon, erősödjön, fejlődjön.  Képes más szemüvegen keresztül nézni még a tragikusnak tűnő szituációkat is, és elengedni a mások számára talán nehézkesnek számító bánatot, keserűséget. Nem harcol a múlt démonaival, hanem hálás azért, hogy ők is voltak, és általuk is több lehet, mert megélte ott azt, amit meg kellett. Sem nem ragaszkodik a múlthoz, sem nem akarja elfelejteni a múltat, egyszerűen tudja azt, hogy múlt nélkül nincsen jelen, de még jövő sincs. Mer változtatni, ha volt egy „jó receptje” annak idején, akkor azt a jelen pillanatában képes felülvizsgálva bátran változtatni, hogy a jelenben is tartani tudja a sikerét.

Jelen: A fantáziáját már kiszabadította a múltból. Tudja, hogy minden napot, percet és órát meg kell élni, ahhoz, hogy gyarapodni tudjon. Kihasználja a jelen adta lehetőségeket, mert már nem kötődik annyira a múlthoz, hogy az meggátolná. Gyakorlatilag a pillanatnak él, de nem úgy, hogy közben minden másról elfelejtkezne.

Jövő: A múlt tiszteletéből, a jelen folytatásaként lép a jövőbe, amit rendszerint tervek szerint alakít. Nem hisz abban, a szlogenben, hogy „ahogy esik úgy puffan” és majd a „lesz, ahogy lesz-ben” sem. Jövőbe mutató célokat tűz ki a múlt tapasztalataiból, a jelen adta lehetőségeivel karöltve. Rendelkezik napi szintű, heti, havi és hosszabb távú tervekkel is.

Ha már az elején ott leragadtál volna, hogy az lehet csak sikeres, aki ilyen személyiséggel rendelkezik és ez biztos csak úgy jön, vagyis így született, akkor most ezzel a hiteddel kapcsolatban egy kicsit meg foglak ingatni. Nem! Aki sikeres, az fejlődött, személyiség fejlődésen ment keresztül és folyamatosan fejlődik, mert ennek soha sincsen vége. Erre bárki képes, csak akarni kell, időt kell rá szánni és nyitni az új világra!

Nos, ha úgy érzed, hogy a sikeres emberek biztos, hogy egy másik bolygóról jöttek, mert szuper képességekkel rendelkeznek, mert tudják a személyiségüket fejleszteni, akkor ezzel kapcsolatban is tévedsz. Ők is pont annyira emberek, mint te, csak ők megálljt parancsoltak a siránkozásnak, a múltba révedésnek és a gyermeki létnek. Ahhoz, hogy te is sikeres légy, és képes legyél a személyiségedet fejleszteni ki kell lépni anyuci szoknyája, és apuci hózentróglija mögül, az egyéb jónak tűnő kifogásokból és a múlt bilincseivel leszámolva fel kell nőni. Felnőni annyit jelent, hogy lesznek buktatók, amit ha örömmel fogadsz, akkor abból könnyebben fogsz tanulni, ha ellenállsz, ha csak gyötrődsz, akkor meg nagyon nehezen fog menni, sőt még lehet, hogy el is tántorodsz. A csecsemő is hány fázison megy keresztül, míg szaladni lesz képes úgy, hogy már nem esik fenékre. Gondold végig, ha a kisgyerek három fenékre huppanás után elkezdene ismét kúszni és soha többet nem próbálkozna, vagy azt gondolná magában, hogy “ez nekem nem fog menni”, akkor soha nem tanulna meg járni. Már a csecsemő is úgymond felelősséget vállal a fejlődéséért, csak az az érdekes, hogy ez valahogy idővel elmúlik belőle, azaz eltemetődik, az akarással, a kitartással együtt – de ott van az mélyen és elő tudja csalogatni, ha akarja. A gyermeki fejlődés is sikerek sorozata. Ha a saját fejlődésed útját szeretnéd állni, akkor a biztos recept a következő: ne tégy semmit, és gondold azt, hogy “ez nekem nem fog sikerülni”. Ha viszont szeretnél egy másik, sikeresebb léthez vezető receptet, akkor adjál minden tapasztalásért hálát, tanulj az eddigi történésekből, tervezz, cselekedj a jelenben és gondold azt, hogy „ez nekem sikerül, képes vagyok rá, meg tudom tenni”.

Leszámolás a panaszkodással

Ma nemcsak Magyarországon, de a világ minden pontján lehet valamilyen negatív körülményre panaszkodni. A reggeli tömegközlekedésre, a dráguló élelmiszerekre, a nem túl gyorsan zöldre átváltó közlekedési lámpákra, a UPC akadozására, az időjárásra, a gyorsabban kimerülő alkáli elemekre stb. egyszerűen mindenre. Tegye fel a kezét az, aki el szokott azon gondolkodni, hogy mivel kapcsolatban panaszkodik. Nem látok elég kezet, ez most vagy azt jelenti, hogy senki nem mer jelentkezni, vagy nem szoktak kitóduló verbális kommunikációjuk előtt elgondolkodni. Sajnos a megfigyeléseim azt mutatják, hogy az emberek rutin szerint beszélnek, hamarabb, minthogy a beszédük tartalmán elgondolkodnának.

Tehát, ha valaki ebben „a hamarabb beszélek, mint kellene” problémában szenved, akkor mielőtt érezné, hogy jön a panasz vagy a negatív beszéd, számoljon el gyorsan háromig és kérdezze meg magától: Tudok ezen a dolgon változtatni, vagy sem? Van ráhatásom? Ha most ezzel kapcsolatban kinyitom a számat, attól jobb lesz nekem?

A legtöbb válasz a NEM szó mellett szokott elhangozni, azaz olyan dolgokon panaszkodunk, amire nincsen közvetlen ráhatásunk, tőlünk független körülmények.

Egy dolog viszont nem tőlünk független, az pedig a saját gondolkodásunk. És az, hogy mi milyen gondolkodást választunk, mire helyezzük a fókuszt.

Megfigyeléseim alapján sokan úgy vélik, hogy, ha valamivel kapcsolatban fűnek-fának panaszkodnak , akkor attól nekik jobb lesz. Igen, ebben van ráció, mert, ha valami nagyon aggaszt, azt érdemes elmondani valakinek – egy kiválasztott személynek – hogy a feszültségünket csökkentsük, de nem érdemes rajta órákat, napokat rágódni, mert csak maradunk ugyanabban a gondolati vájatban, ami nem vezet sehová. Nézzünk erre egy példát a bakelitek korából! Ha megakad a lemez továbbtesszük a tűt, mert megakadva nem élvezetes a hanganyag. Ha nálunk is megakad a lemez hosszútávon garantáltan élezhetetlenné válnak napjaink.

Ha észrevesszük, hogy mi is sokat panaszkodunk az általunk nem befolyásolható körülményekre, akkor kezdjünk el kommunikációs technikánkra figyelni és, ha használjuk a fentebb leírt gyakorlatot, akkor egy idő múlva hamarabb fogjuk észrevenni a negatív hullámot.

Másik lehetőség a változtatásra. Amikor elkezdek olyan dologra panaszkodni, amire nincs ráhatásom, akkor az nekem 100 Ft-ba fog kerülni, de lehet 200 Ft, vagy egy ezres. Úgy kell gyűjteni a pénzt, hogy legyen annak egy külön befőttes üvege, ládája, vagy bármilyen gyűjtésre alkalmas eszköze. Ha valaki most annak örülne, hogy ez milyen jófajta spórolási technika, akkor van egy rossz hírem. Ennek az összegét év végén karitatív célokra kell elküldeni, vagy odaadni. Tehát nem marad nálunk. Amolyan bünti nekünk, ajándék másnak. De higgyük el, hogy hosszútávon ez számunkra is kamatostul meg fog térülni. Nyilván ajándékozni jó, de a cél az lenne, hogy leszámoljunk a körülményekből adódó panaszkodásra. A válasz ugyanis bennünk van, abban, hogy mi hogyan akarunk vélekedni egy adott helyzetről és mit akarunk abban meglátni.

Változz abba az irányba, hogy te is sikeres légy rovatunk 3. gyöngyszemét lehetett most itt elolvasni. Az első kettőt a Facebookon tettük közre a Win-Win Life Coach Tanfolyami Kézikönyv hivatalos oldalán (2013. dec 4-5.)