A múlt, jelen, jövő a sikeres ember életében

Változz abba az irányba, hogy te is sikeres légy!  Hatodik rész!

A sikeres ember egyik nagy előnye, hogy a múlt élményeitől gazdagodott, jelenben élő és a jövő felé tartó személyiséggel rendelkezik! Mit kell ez alatt érteni!

Múlt: Tudja, hogy honnak jött, emlékszik a tanulópénzek tanúságaira és tapasztalatait beépíti a jelenben. Nem kesereg a múlton, hanem tisztában van azzal, hogy minden azért volt, hogy tanuljon, erősödjön, fejlődjön.  Képes más szemüvegen keresztül nézni még a tragikusnak tűnő szituációkat is, és elengedni a mások számára talán nehézkesnek számító bánatot, keserűséget. Nem harcol a múlt démonaival, hanem hálás azért, hogy ők is voltak, és általuk is több lehet, mert megélte ott azt, amit meg kellett. Sem nem ragaszkodik a múlthoz, sem nem akarja elfelejteni a múltat, egyszerűen tudja azt, hogy múlt nélkül nincsen jelen, de még jövő sincs. Mer változtatni, ha volt egy „jó receptje” annak idején, akkor azt a jelen pillanatában képes felülvizsgálva bátran változtatni, hogy a jelenben is tartani tudja a sikerét.

Jelen: A fantáziáját már kiszabadította a múltból. Tudja, hogy minden napot, percet és órát meg kell élni, ahhoz, hogy gyarapodni tudjon. Kihasználja a jelen adta lehetőségeket, mert már nem kötődik annyira a múlthoz, hogy az meggátolná. Gyakorlatilag a pillanatnak él, de nem úgy, hogy közben minden másról elfelejtkezne.

Jövő: A múlt tiszteletéből, a jelen folytatásaként lép a jövőbe, amit rendszerint tervek szerint alakít. Nem hisz abban, a szlogenben, hogy „ahogy esik úgy puffan” és majd a „lesz, ahogy lesz-ben” sem. Jövőbe mutató célokat tűz ki a múlt tapasztalataiból, a jelen adta lehetőségeivel karöltve. Rendelkezik napi szintű, heti, havi és hosszabb távú tervekkel is.

Ha már az elején ott leragadtál volna, hogy az lehet csak sikeres, aki ilyen személyiséggel rendelkezik és ez biztos csak úgy jön, vagyis így született, akkor most ezzel a hiteddel kapcsolatban egy kicsit meg foglak ingatni. Nem! Aki sikeres, az fejlődött, személyiség fejlődésen ment keresztül és folyamatosan fejlődik, mert ennek soha sincsen vége. Erre bárki képes, csak akarni kell, időt kell rá szánni és nyitni az új világra!

Nos, ha úgy érzed, hogy a sikeres emberek biztos, hogy egy másik bolygóról jöttek, mert szuper képességekkel rendelkeznek, mert tudják a személyiségüket fejleszteni, akkor ezzel kapcsolatban is tévedsz. Ők is pont annyira emberek, mint te, csak ők megálljt parancsoltak a siránkozásnak, a múltba révedésnek és a gyermeki létnek. Ahhoz, hogy te is sikeres légy, és képes legyél a személyiségedet fejleszteni ki kell lépni anyuci szoknyája, és apuci hózentróglija mögül, az egyéb jónak tűnő kifogásokból és a múlt bilincseivel leszámolva fel kell nőni. Felnőni annyit jelent, hogy lesznek buktatók, amit ha örömmel fogadsz, akkor abból könnyebben fogsz tanulni, ha ellenállsz, ha csak gyötrődsz, akkor meg nagyon nehezen fog menni, sőt még lehet, hogy el is tántorodsz. A csecsemő is hány fázison megy keresztül, míg szaladni lesz képes úgy, hogy már nem esik fenékre. Gondold végig, ha a kisgyerek három fenékre huppanás után elkezdene ismét kúszni és soha többet nem próbálkozna, vagy azt gondolná magában, hogy “ez nekem nem fog menni”, akkor soha nem tanulna meg járni. Már a csecsemő is úgymond felelősséget vállal a fejlődéséért, csak az az érdekes, hogy ez valahogy idővel elmúlik belőle, azaz eltemetődik, az akarással, a kitartással együtt – de ott van az mélyen és elő tudja csalogatni, ha akarja. A gyermeki fejlődés is sikerek sorozata. Ha a saját fejlődésed útját szeretnéd állni, akkor a biztos recept a következő: ne tégy semmit, és gondold azt, hogy “ez nekem nem fog sikerülni”. Ha viszont szeretnél egy másik, sikeresebb léthez vezető receptet, akkor adjál minden tapasztalásért hálát, tanulj az eddigi történésekből, tervezz, cselekedj a jelenben és gondold azt, hogy „ez nekem sikerül, képes vagyok rá, meg tudom tenni”.